Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
Firma Rehberi

Ünlülerin iç mimarı Ahu Akın yangından korunmak ve en az hasarla atlatmamız için önemli uyarılarda bulundu

..

Ünlülerin iç mimarı Ahu Akın yangından korunmak ve en az hasarla atlatmamız için önemli uyarılarda bulundu
09.04.2025
A+
A-

Ünlülerin iç mimarı Ahu Akın son günlerde maalesef sıkça yaşanan otel yangınları sonrasında meydana gelen can ve mal kayıplarını en asgariye indirilmesi için ciddi önerilerde bulundu.

Ahu Akın yangına karşı mutlaka almanız gereken beş önlemi; duman detektörleri, yangın detektörleri, ısı detektörleri, yangın alarm sistemi ve gaz detektörleri olarak sıralayabiliriz diyerek “bu önlemlerin etkili sonuçları sayesinde evlerinizi ve yaşam alanlarınızı koruma altına alabilirsiniz” dedi.

Ahu Akın “Özellikle Oteller, yüksek konuk yoğunluğu ve karmaşık iç mekan yapısı nedeniyle yangın güvenliği ve dekorasyon arasında iyi bir denge kurmak zorunda olan özel alanlardır. Burada hem şıklık hem güvenlik bir arada olmalıdır. Otellerde; yangın güvenliği ile uyumlu dekorasyon için başlıca detaylar şu şekilde sıralanabilir”.

Alev Geciktirici Malzemeler olarak; Perdeler, halılar, döşemeler ve duvar kaplamaları mutlaka alev geciktirici (fire-retardant) özellikte olmalıdır. Mobilya döşemeleri ve sünger dolgular da yanmaz veya düşük duman yayılımlı malzemelerden seçilmelidir. Duvar kağıdı yerine yanmaz boya ya da alev geciktirici paneller tercih edilmelidir. Ahşap görünümlü tavan ve zeminler kullanılıyorsa, yangın emprenyeli malzemeler olmalıdır. Halı yerine yangına dayanıklı vinil veya seramik kaplama tercih edilebilir (özellikle koridorlarda ve kaçış yollarında).Yangın Algılama ve Uyarı Sistemleri olarak kullanılan; Dedektörler ve Alarmlar, her oda, koridor, restoran, lobi, spa ve teknik alanlarda kullanılmalıdır. Odalardaki sistemler sessiz ama merkeze bağlı olmalı ki panik oluşmasın. Sesli ve görsel alarmlar, işitme ve görme engelli misafirler için uyumlu olmalıdır .Merkezi Yangın Sistemi ;Tüm sistemi kontrol eden yangın izleme ve müdahale paneli resepsiyon gibi merkezi bir noktada bulunmalıdır. Otel yazılım sistemiyle entegre çalışarak hangi odada yangın çıktığını anlık gösterebilmelidir. Kaçış Yolları, tahliye planı ve yönlendirmeler, her odada kapının arkasında asılı olacak şekilde açıkça gösterilmelidir. Koridorlar, merdivenler ve çıkışlar aydınlatmalı acil çıkış tabelalarıyla yönlendirilmiş olmalıdır. Acil aydınlatmalar ve ışıklı zemin yönlendirmeleri, karanlıkta yön bulmayı kolaylaştırmalıdır. Otel odalarının kapıları ve koridor kapıları yangına dayanıklı (minimum 30–60 dakika) olmalıdır. Merdiven kovaları yangın kapılarıyla ayrılmalı ve bu kapılar otomatik kapanmalı ve hava sızdırmaz olmalıdır. Söndürme sistemleri ve sprinkler tüm otel genelinde otomatik olarak kurulmalıdır. Sprey başlıkları dekorasyona entegre edilerek görünürlüğü azaltılabilir ama işlev bozulmamalıdır. Her katta, asansör ve koridor başlarında Yangın tüpleri ve dolapları konumlandırılmalıdır. Mutfak ve teknik alanlarda yangın tüpleri ve hortumlar da yer almalıdır. Görsel açıdan dekoratif kapaklarla gizlenebilir ancak kolay erişim şarttır. Otel mutfakları profesyonel olmalı ve davlumbaz içi yangın söndürme sistemleri ile donatılmalıdır. Elektrik odaları, jeneratör odası, çamaşırhane gibi alanlarda özel gazlı söndürme sistemleri kurulmalı, Elektrik kabloları yanmaz özellikte olmalı ve düzenli olarak denetlenmelidir. Tüm personel yılda en az 1 kez yangın eğitimi ve tatbikatı yapmalı ,otel tv ekranlarında ya da bilgi kitapçıklarında yangın sırasında yapılacaklar sade bir şekilde anlatılmalıdır. Engelli misafirler için özel tahliye prosedürleri olmalı örneğin asansör kullanımı engellendiğinde yardım çağırma sistemleri gibi.

Ev, ofis ve restoran gibi farklı iç mekan türlerinde yangın güvenliği önlemleri ortamın kullanım biçimine göre de değişiklik gösterir.

Açıklamalarına devam eden ünlülerin iç mimarı Ahu Akın” Ev içerisindeki günlük hayatınızı daha güvenli bir şekilde geçirebilmek için dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar bulunmaktadır. Evlerde yangınların en çok oluştuğu yerler ise mutfaklar olarak bilinir. Kısa süre içerisinde büyük zararlara yol açabilen mutfaklardaki görünmez kazalara karşı, alınabilecek küçük önlemler olası yangın durumlarına karşı hazırlıklı olmanızı sağlayabilir. Yangından korunmak için alınabilecek önlemler listesinden karşınıza çıkan gaz, ısı duman detektörü çeşitleri; mutfaklar için ideal bir seçim olur. Mutfağınızda güvenliği sağlamak, bu yardımcılar sayesinde sizi koruma altına alır. Ocağın altını açık unutmak, mutfaklarda en çok karşılaşılan tehlikelerden biridir. Gaz detektörü, yüksek alarm sesiyle sizlere mutfağınızda bir gaz kaçağının olduğu haberini verir. Bu sayede, yanıcı bir gazın meydana getirebileceği kötü sonuçlar engellenmiş olur. Eğer evınız çok katlı bir yapıya sahipse;Her katta en az bir duman dedektörü bulunmalıdır. Karbonmonoksit dedektörü özellikle şömine ya da soba kullanılıyorsa mutlaka eklenmelidir, Yangın alarmı çocukların da duyabileceği şekilde yüksek sesli olmalıdır. Mutfakta yangın tüpü ve yangın battaniyesi bulunmalı, şömine varsa düzenli baca temizliği yapılmalı, kıvılcım sıçramalarını önleyecek koruyucu cam veya ızgara kullanılmalıdır. Tüm aile bireyleriyle birlikte yangın kaçış planı yapılmalı ve pratik edilmelidir. Pencereler açılır olmalı, özellikle üst katlarda yangın merdiveni düşünülmelidir. Elektrikli ısıtıcılar perdelerden uzak yerleştirilmeli, Prizlere aşırı yüklenmemeli, çoklu prizler güvenilir markalardan olmalıdır. Uyurken veya evden çıkarken cihazlar fişten çekilmelidir.” dedi.
Ofis İçin Yangın Güvenliği Önlemleri; Her odada ve koridorda duman dedektörleri ve yangın alarmı sistemi olmalıdır. Geniş ofislerde merkezi yangın izleme sistemleri kurulmalıdır. Ofisin çeşitli yerlerine yangın tüpleri özellikle elektrik panolarına yakın yere yerleştirilmeli büyük ofislerde ise otomatik sprink sistemi tercih edilmelidir, Çıkış yollarına ve koridorlara aydınlatmalı çıkış tabelaları yerleştirilmelidir. Yangın tatbikatları yılda en az bir kez yapılmalı, kaçış yolları daima açık ve engelsiz tutulmalıdır. Bilgisayar, yazıcı gibi cihazlar için kaçak akım rölesi kullanılmalıdır. Sunucu odalarında yangın bastırma sistemleri kurulmalıdır.

Restoran İçin Yangın Güvenliği Önlemleri: Mutfakta hem ısı hem de duman dedektörleri bulunmalıdır. Yanlış alarmları önlemek için müşteri alanlarında duman dedektörleriyle desteklenmiş yangın alarmı şarttır. Profesyonel mutfaklarda davlumbaz yangın söndürme sistemi kurulmalı, yangın tüpleri otomatik köpük sistemli olup mutfağa ve servis alanına yakın olmalıdır, özellikle yağ yangınlarına uygun türde seçilmelidir.Mutfakta yangın battaniyesi mutlaka bulunmalıdır. Mutfak personeli ve garsonlar düzenli olarak yangın tahliye eğitimi almalıdır. Elektrikli ekipmanlar fırın, fritöz, buzdolabı düzenli olarak bakım görmelidir. Duvar, tavan ve zemin için A1 sınıfı yanmaz veya zor alevlenir malzemeler örneğin taş, seramik, alçıpan kullanılmalıdır. Tezgah arası cam, seramik veya taş paneller kullanılmalı, ahşap veya MDF yerine tezgah yüzeyi olarak kuvars, granit gibi yanmaz malzemeler tercih edilmelidir Dolaplar sistemleri, Fire-retardant, MDF ya da metal gövdeli olup, alt dolap içlerine metal koruma levhaları konularak olası cihaz yangınlarına karşı bariyer oluşturulabilir. Ankastre cihaz yerleşimi: Fırın ve ocak gibi cihazların çevresi hava alacak şekilde yerleştirilmeli, üst dolaplardan yeterli uzaklıkta olmalı. Ocak altında yangın söndürme spreyi veya battaniyesi için özel bir çekmece tasarlanabilir

Restaurant bölümünde; Dekoratif malzemeler perde, duvar kaplamaları vb. alev geciktirici özellikte olmalıdır. sentetik halı, perde, plastik paneller gibi ürünleri dikkatli seçmeliyiz, Yangın anında kaçış yollarını engellemeyecek şekilde mobilya yerleşimi yapılmalı. Ahşap zemin görünümlü ama yangına dayanıklı (A1 sınıfı) LVT (Luxury Vinyl Tile) ya da taş görünümlü seramik karolar tercih edilmelidir. Duvarlar da ;alçıpan üzerine yangın geciktirici boya uygulanması ve özellikle mutfağa bakan duvarlar da taş, tuğla kaplama ya da seramik olması olası bir yangın ihtimalini önlemektedir. Asma tavan yapılacaksa, yangına dayanıklı alçıpan malzeme seçilmelidir. Spot aydınlatmalar bu malzeme içinde ısıya dayanıklı şekilde yerleştirilmelidir. Sprinkler veya duman dedektörü varsa, bunların çevresi serbest bırakılmalı, dekoratif panellerle gizlenmemelidir, .Ahşap görünüm isteyenler için A1 sınıfı yangına dayanıklı LVT döşeme kullanılmalıdır. Halı ya da kilim kullanılacaksa, FR etiketli alev geciktirici ürünler seçilmelidir.

Koltuk ve sandalyelerde iç dolgusu yanmaz sünger, dışı alev geciktirici kumaş kullanılmalıdır. Yangın söndürücüler, kolay ulaşılabilir bir niş içinde, dışarıdan görünmeyecek şekilde konumlandırılmış olmalıdır. Acil aydınlatmalar; giriş kapısına yakın bir yere yerleştirilmiş ve elektrik kesildiğinde devreye giren LED aydınlatmalı yönlendirme lambasıyla desteklenmektedir. Tüm müşterilerin görebileceği şekilde acil çıkış tabelaları yerleştirilmelidir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.